10age7: verslag 9-9-2022

Spannend, een nieuw seizoen breekt aan. Weer een thema avond op zolder voorbereiden, waar kiezen we voor? De jongeren bewust maken dat er een verborgen wereld is? Eentje die nog al eens ontkent wordt, onzichtbaar is. Maar is dat wel zo? Het begin van de avond zijn we gestart met een doos op tafel, gevuld met dingen, levende en dode, kleine en grote, die op de tast moesten worden omschreven en herkend. Maar de vraag was wel: “ is er iemand die met zijn handen de doos in durft?” De kring rondkijkend stond niemand te popelen, want: “ja, je weet maar nooit” en dan ook nog die geheimzinnige gezichten van de leiding!
Heel stoer stond de jongste deelnemer op en stak heel voorzichtig zijn ene hand in de doos om meteen weer terug te trekken toen hij iets warms voelde. Oeps, nog een poging en plots een knagend geluid. Geschrokken stond hij daar, ervan overtuigd dat er een eng beest in zat of misschien een lief poesje, want we hoorden allemaal gemiauw. Best
eng.
Een andere deelnemer werd nieuwsgierig hoe eng het was en voelde ook héél voorzichtig en beschreef een pot met deksel. Die mocht eruit worden gehaald. Het was goed omschreven en geraden, alleen zat er wel een spin en een slak in de pot. Daarna werd het hilarisch te zien hoe angstig er gereageerd werd, na een poosje durfde niemand meer echt en gingen we verder met het thema. (De doos werd op de andere tafel gezet.)
We lazen een stukje uit de Bijbel waarin God waarschuwt voor toekomst voorspellers, oproepen van geesten, zwarte magie, dat je je daar niet mee in moet laten, dat is gevaarlijk. Maar wat als je dat toch doet? “ zullen we proberen wat er dan gebeurd?” Nog even wachten, later op de avond als het donker is lukt dat wel. Via een sketch met geluidsopnames toen een leidinggevende de deur gaan uitproberen waarop stond dat die niet mocht worden geopend, eigen risico, ze was herhaaldelijk gewaarschuwd niet doen!
Zij werd gevangen in de wereld van het donker. Welk advies konden de jongeren geven aan haar? Bidden tot God, vertrouwen op het Licht, blijven denken aan herinneringen van goede dingen. En gelukkig kwam ze daardoor weer tevoorschijn bij ons op zolder, waarna we nog spraken met elkaar dat als je je met verkeerde dingen inlaat het niet altijd
makkelijk is te stoppen. Dat God erg blij is als we naar zijn Zoon luisteren.
De ham vraag was of de jongeren te verleiden zouden zijn om glaasje te draaien, om zo in contact te komen met overledenen? Sommigen werden bij het idee erg onrustig, keken bij het licht van twee waxine lichtjes erg onrustig om zich heen, waar staat de doos eigenlijk? Wat nou als daar straks iets uitspringt, de gekke geluidjes, dat is echt niet pluis! Wat gaat er gebeuren, gaan we dit echt doen? Ja, zijn jullie er klaar voor? De leiding pakte heel voorzichtig de glazen op en draaide ze op zijn kop om ze zo over de waxine lichtjes heen te zetten en wat gebeurde er toen?……de lichtjes doofden heel langzaam uit. De boodschap werd hierdoor duidelijk voor de avond: als je je inlaat met verkeerde dingen dooft het Licht in je uit, de Heilige Geest kan dan niet in je aan het werk gaan.


Afgesloten hebben we met een gebed tot H. Michaël een engel van God, die bescherming kan bieden tegen het kwaad in de wereld.